att fritera ...
jag är en värdelös apfigur, som inte har skrivit här på länge. bättre sent än aldrig, osv. jag har köpt en fritös! detta är något jag har funderat på länge, för att kunna göra diverse godsaker.. jag hade kikat på några olika för ~500 kr, men hittade en rackare på tradera som jag vann för 522 kr - nypris ca 1300!
vilket himla fynd, glad i hågen fick jag hem den, stor och tung .. men jag hann inte fritera något på över en vecka! förkorvat!
men igår gjorde jag det för första gången. det var en del förberedelse.. recept, instruktioner, välja olja osv. jag valde till slut rapsolja (något som visade sig vara ett halvbra val, som ni skall få se.) första friteringen blev inte särskilt bra.. jag provade med potatis, kyckling samt MARS! ja, godiset. mars.
inget blev klockrent, men potatisen blev helt okej. frityrsmeten var halvdan, och det finns lite olika tillvägagångsätt för att göra de olika sakerna. jag läste på lite mer, kollade på ett program med jamie oliver osv.. och gjorde mig idag redo för fortsättningen!
jag har lärt mig några saker på vägen:
- rapsolja är ingen höjdare. har lite för låg röktemperatur samt ger en viss bismak/lukt. nästa gång ska jag använda solrosolja eller frityrolja, som är en blandning av solrosolja och palmolja.
- frityrsmet SKA innehålla öl, det blir bäst.
- potatisen bör friteras i två omgångar, en gång på låg värme och sedan en gång på hög värme.
- mars är ovärt att fritera, för att inte tala om svårt. kräver mycket frityrsmet och måste täckas noga så att ingen smält choklad sipprar ut i oljan, inte helt enkelt. inte så gott som man kan tro, heller ..
nå, beväpnad med nytt recept som jag moddade något testade jag följande frityrsmet:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl öl (jag tog spendrups lättöl, billig)
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk olja
- 1 äggula
- 1 hårt vispad äggvita som vändes i försiktigt
.. oj oj oj .. resultatet för friterad mars blev följande

nå, det var som sagt lite ovärt. senare på dagen provade jag att fritera potatis i 140 grader i 7 minuter, för att sedan höja till 180 grader i 5 minuter - då fick även kycklingen åka i! kycklingen bör nämligen ligga ovanpå potatisen, så att den inte kletar fast i frityrkorgen .. detta visade sig vara MYCKET lyckat

mmm.. fullt fullt fullt.

TITTA! fy fan vad frasigt! frasigheten är så stor..

så, till slut - en stor tallrik med sjukt frasig kyckling (ungefär som på kinarestaurang) och så friterade potatisklyftor till detta.. de blev riktigt bra! och så lohmanders bearnaisesås till, fy fan .. den är så god. du hittar ingen godare bearnaisesås i butiken. smaka den nu!
sjukt onyttigt, och jag vet inte om det var någon bra idé att prova friterat två dagar i rad.. men nu är det gjort. nu vet jag åtminstone hur man gör! vem vet vilka fantastiska äventyr vi kommer att uppleva tillsammans, jag och fritösen. mmmmm..
/ap
vilket himla fynd, glad i hågen fick jag hem den, stor och tung .. men jag hann inte fritera något på över en vecka! förkorvat!
men igår gjorde jag det för första gången. det var en del förberedelse.. recept, instruktioner, välja olja osv. jag valde till slut rapsolja (något som visade sig vara ett halvbra val, som ni skall få se.) första friteringen blev inte särskilt bra.. jag provade med potatis, kyckling samt MARS! ja, godiset. mars.
inget blev klockrent, men potatisen blev helt okej. frityrsmeten var halvdan, och det finns lite olika tillvägagångsätt för att göra de olika sakerna. jag läste på lite mer, kollade på ett program med jamie oliver osv.. och gjorde mig idag redo för fortsättningen!
jag har lärt mig några saker på vägen:
- rapsolja är ingen höjdare. har lite för låg röktemperatur samt ger en viss bismak/lukt. nästa gång ska jag använda solrosolja eller frityrolja, som är en blandning av solrosolja och palmolja.
- frityrsmet SKA innehålla öl, det blir bäst.
- potatisen bör friteras i två omgångar, en gång på låg värme och sedan en gång på hög värme.
- mars är ovärt att fritera, för att inte tala om svårt. kräver mycket frityrsmet och måste täckas noga så att ingen smält choklad sipprar ut i oljan, inte helt enkelt. inte så gott som man kan tro, heller ..
nå, beväpnad med nytt recept som jag moddade något testade jag följande frityrsmet:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl öl (jag tog spendrups lättöl, billig)
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk olja
- 1 äggula
- 1 hårt vispad äggvita som vändes i försiktigt
.. oj oj oj .. resultatet för friterad mars blev följande

nå, det var som sagt lite ovärt. senare på dagen provade jag att fritera potatis i 140 grader i 7 minuter, för att sedan höja till 180 grader i 5 minuter - då fick även kycklingen åka i! kycklingen bör nämligen ligga ovanpå potatisen, så att den inte kletar fast i frityrkorgen .. detta visade sig vara MYCKET lyckat

mmm.. fullt fullt fullt.

TITTA! fy fan vad frasigt! frasigheten är så stor..

så, till slut - en stor tallrik med sjukt frasig kyckling (ungefär som på kinarestaurang) och så friterade potatisklyftor till detta.. de blev riktigt bra! och så lohmanders bearnaisesås till, fy fan .. den är så god. du hittar ingen godare bearnaisesås i butiken. smaka den nu!
sjukt onyttigt, och jag vet inte om det var någon bra idé att prova friterat två dagar i rad.. men nu är det gjort. nu vet jag åtminstone hur man gör! vem vet vilka fantastiska äventyr vi kommer att uppleva tillsammans, jag och fritösen. mmmmm..
/ap